13/04/2006

Fins dissabte

0 minuts · 12 paraules

Demà divendres no hi haurà article. Divendres Sant: ni vici ni carn.


12/04/2006

0 minuts · 96 paraules

Més concretament, els catalans hauríem de deixar d’analitzar els espanyols com si fossin els dolents: si els espanyols ens tenen envaïts encara no és perquè siguin dolents, sinó perquè són millors. Prou millors per haver fet prevaldre la seva idea d’Espanya per damunt (per sobre, vaja) de la nostra idea de Catalunya. Si després de tot aquest temps encara som una autonomia potser no ens mereixem cap altre futur que no sigui aquest. La força, com deia, és també, i potser sobretot, la lògica de les nacions.


12/04/2006

0 minuts · 37 paraules

Més en general, sempre he trobat estúpids els pacifistes: no sé de què em parlen. L’estat natural de l’home és la guerra, i la violència ha estat el motor de qualsevol evolució.


12/04/2006

0 minuts · 58 paraules

Encara sobre Bono: la festa de comiat. Grans exclamacions pel fet que el ja exministre honorés els símbols d’Espanya i les tropes. I què ha d’honorar, un exministre de Defensa? Encara més: què ha d’honorar, un simple patriota? Els països normals estimen els seus símbols i els seus exèrcits.


12/04/2006

Bono

1 minuts · 210 paraules

Me n’alegro que l’hagin fet fora, principalment perquè va ser un miserable amb l’Iu Forn i amb l’AVUI encapçalant tot un seguit de querelles en resposta a l’article dels militars colpistes. Però si no n’he parlat gaire, ni amb gaire pressa, de Bono, és perquè si l’home em sembla grotesc i un punt absurd és només perquè sóc català. És un lloc comú del catalanisme creure que els espanyols no tenen dret a ser patriotes. I del nostre nacionalisme en diem normalitat i del seu, feixisme. Com a català m’alegro que Zapatero s’hagi passat Bono per la pedra justament perquè com a espanyol estaria indignat. Si fos espanyol m’agradaria que tots els ministres del meu govern fossin, com a mínim, com Bono. Patriotes, amb mala llet, i ben decidits a l’hora d’actuar. Bono era el cap de l’exèrcit enemic, de fet és així, i m’alegra que hagi caigut. I que s’hagi emprenyat caient, i veure’l rabiós de fons mentre s’esforça a mantenir les formes. Però tot i això li reconec les virtuts que si tinguéssim exèrcit m’agradarien per al meu ministre de Defensa.


11/04/2006

0 minuts · 96 paraules

La idea que no es pot donar el poder a qualsevol, i la idea que no és just que el vot de qui alimenta l’Estat valgui el mateix que el vot de qui se n’alimenta. La idea, més general, que ser el millor ha de tenir premi. I que no és igual una cosa que l’altra. La democràcia està sobrevalorada i els mecanismes de funcionament poden millorar-se. La democràcia no és un objectiu, ni una inspiració: és una eina. L’objectiu és la justícia i la inspiració la llibertat.


2 minuts · 427 paraules

Es demana un títol al metge i a l’arquitecte, a l’advocat, a l’entrenador de futbol, per conduir un cotxe i ja no diguem maquinària molt més pesada. Es demana un títol, una garantia abans d’autoritzar-te a fer pràcticament qualsevol cosa. Però arribes a la responsabilitat més grossa, a la més aparatosa, arribes a la política i aquí pot posar-se a dirigir la nació qualsevol idiota. No és raonable que un que no podria ni tan sols estudiar per ser metge perquè va suspendre la selectivitat pugui convertir-se en president de Catalunya només perquè l’han votat. La democràcia està sobrevalorada: que no hi hagi cap sistema millor, per exemple, no vol pas dir que la democràcia no pugui millorar-se. Vet aquí com: exigint algun tipus de garantia als qui vulguin optar a un càrrec públic, encara que sigui electe. La gent, ja se sap, elegeix moltes vegades coses increïbles, i el sistema ha de tenir mecanismes de correcció. No és cap totalitarisme: si algun dia aquest país vota Montilla, doncs què hi farem i visca. Però un indocumentat com el Benach fent de president de Parlament és un poc fort. També a l’inrevés, esclar, cal prendre mesures. Examinar la població a cada elecció em sembla una mica pesat, però en canvi em sembla vàlid el sistema proporcional que en qualsevol empresa es dóna, de tal manera que qui més accions en té de més vots disposa al consell d’administració. Que tothom tingués dret a votar però que el valor del teu vot fos proporcional a la teva declaració de renda no em semblaria cap mala idea, de manera que qui més aporta a l’Estat, qui més el fa créixer i avançar, qui més hi té en joc, qui més és Estat, més pugui decidir-ne l’esdevenidor. La idea que no es pot donar el poder a qualsevol, i la idea que no és just que el vot de qui alimenta l’Estat valgui el mateix que el vot de qui se n’alimenta. La idea, més general, que ser el millor ha de tenir premi. I que no és igual una cosa que l’altra. La democràcia està sobrevalorada i els mecanismes de funcionament poden millorar-se. La democràcia no és un objectiu, ni una inspiració: és una eina. L’objectiu és la justícia i la inspiració la llibertat.


11/04/2006

0 minuts · 33 paraules

Quants fracassos més, i quantes decepcions ens caldran per adonar-nos que l’exaltació de l’igualitarisme no duia enlloc, i que desactives la Humanitat quan desprestigies la voluntat i la meritocràcia?


10/04/2006

La Catalunya marica

2 minuts · 378 paraules

Aquest gust per la pastisseria, pels dolços. Els homes que durant la setmana dirigeixen el país te’ls trobes diumenge duent el tortell amb la maneta a mitja panxa que semblen esguerradets, senyoretes de Cuenca que prenen el te i que si les mires es posen vermelles. També a les begudes la virilitat no se’ns nota per enlloc. La fermentació dolça, amb tot tipus de ratafies i moscatells: madame. Per no parlar del Melody. Els licors dolços són també els nostres preferits, mentre que als països normals són per tietes que ja no menstruen. Com a cim absolut de beguda marica tenim el cava semi, el delirant cava semi. A qui se li devia acudir fer el cava semi? Em costa d’imaginar com de marica has d’arribar a ser per tenir la idea d’inventar el cava semi, i en acabat beure-te’l, esclar. La Catalunya marica arriba també a l’arquitectura: el modernisme en general i concretament La Pedrera i la Sagrada Família més mariques no poden ser, i a nosaltres tant que ens fascinen. La pedreria que recobreix la Casa Batlló en ple passeig de Gràcia és de decorat de sauna gai. Pel que fa a la nostra simbologia religiosa, Sant Jordi i la rosa són el sucre fins a la diabetis. A la verge de Montserrat li diem La Moreneta, sobrenom que a banda de profundament marica és altament racista. Però és que a més La Moreneta és un home, un home que després de menjar-se el tortell de diumenge acompanyant-lo amb cava semi va decidir assumir-se, vestir-se de dona i pintar-se de negre per dissimular i perquè a casa no el reconeguessin. Mireu-la bé quan l’aneu a a veure: La Moreneta és un home, un home que es diu Josep Maria i que porta tots aquests anys quiet i morenet i encantat de la vida que tot un país l’hagi acceptat com a dona, i al damunt verge. El concert de Sant Esteve més cursi i més marica no podia ser, i la sardana i tots aquests homes fent saltirons al voltant d’uns bolsos, no és per molestar però vostè mateix.


3 minuts · 504 paraules

Models


06/04/2006

0 minuts · 9 paraules

Unió és només un calb que ens xuleja.


06/04/2006

0 minuts · 6 paraules

Resumint: 75 anys i vull ser ministre.


06/04/2006

2 minuts · 368 paraules

Convergència hauria de deixar de patrocinar aquesta autèntica banda en què Duran ha convertit Unió. Convergència hauria de deixar de ser còmplice d’aquesta baixesa, perquè el que ara tolera amb indulgència no li serà fàcil d’explicar-ho davant d’un jutge si un dia tenim problemes. Unió, tal com la coneixem avui i tal com avui està manada, no és res ni representa ningú, i si Convergència l’engegués guanyaria molts més vots dels que perdria, i sobretot ens en podríem anar a dormir amb la consciència tranquil·la.


06/04/2006

75 anys i 1 dia

3 minuts · 513 paraules

Quan vaig veure a les portades dels diaris les paraules “Unió”, “75 anys” i la fotografia del Duran vaig pensar que finalment s’havia fet justícia. Però resulta que no, que no era una condemna, i és només que la banda fa anys i que el líder vol ser ministre.


1 minuts · 183 paraules

La Fundació Catalunya Oberta treu cada dijous el seu butlletí electrònic ( www.catalunyaoberta.net ). Una de les seccions més llegides és La Roda de Molí, un premi que es dóna al mentider de la setmana. No sé per què, potser és casualitat, els guanyadors sempre són polítics socialistes o de l’Esquerra Republicana. Aquesta setmana la cosa va de carreteres.


05/04/2006

0 minuts · 58 paraules

I encara un bis final: cada dia quan em llevo encenc la tele i faig zàping. I veig que a TV3 hi ha el Cuní, i veig que a l’Antena 3 hi ha Maria Teresa Campos. Deixaré de fer-ho, perquè cada dia em costa més de distingir quina és l’una i quina és l’altra.


05/04/2006

0 minuts · 24 paraules

Bis de donotes. Molt d’hora pel matí poso el programa del Cuní i veig que la Margarita Rivière s’ha deixat barba.


05/04/2006

Barcelona, 3 dones

2 minuts · 375 paraules

La Barcelona d’avui pot explicar-se a través de 3 dones com a metàfora. La Barcelona superficial i hortera, absurda, gat per llebre, pretensiosa, més el braç que la màniga, la Barcelona del lífting ben segur que a la pell però sobretot al cervell. Primer tenim la dona de l’Arús, ara que el seu marit l’ensenya les nits a Televisió Espanyola, amb unes audiències que per cert cada dia són més penoses. És el paradigma de la pretensió, donya Hurraca amb permanent i vestint de Dior sense el menor estil que cal per dur aquesta roba i que no sembli d’imitació o que l’hagis robada. La dona de l’Arús és una salsitxa Oscar Mayer al bufet de Semon, la justificació de 60 anys més de masclisme a la tele, trucar a les portes ja no del cel sinó del segon primera i que ningú no et contesti. Hi ha després la Margarita Puig, metàfora indiscutible del gat per llebre: la Margarita Puig i les seves absurdes guies o recomanacions sense cap criteri ni sentit que no siguin les contrapartides: esclar que tot és bo, així, esclar que tot és luxe. I quant se’t deu, bonica? Aquest insult permanent a una secció de diari que em vaig inventar jo i que ella, pirata de l’ofici, l’ha reduïda a barata paròdia i és casualitat qualsevol coincidència amb el periodisme. Minyona lírica dels que volen, i dolen per sortir afavorits, no hi ha el rastre de cap dignitat en les seves línies. Per tancar la trilogia tenim la farsa del lífting ben segur que a la pell però sobretot al cervell: i que a Barcelona està esplèndidament representada per la decoradora Estrella Salietti, aquesta dona que converteix tot el que toca en una mona de Pasqua per a nens que ja de petits es veu que seran del PP. Aquesta estètica de còctel per a dones de 85 anys que es posen la samarreta de la néta, aquest enyor del tàmpax, aquest desconsol de llàgrimes inacabables. Aquesta mancança de teràpia i aquest museu del bunyol.


05/04/2006

Can Zam

4 minuts · 791 paraules

L’espectacle fou sensacional, com cada any. Trobo molt bé, sobretot si és a Can Zam, que aquestes trobades es facin. La multitud va ser tal que per la tele, més que un concert, semblava una batuda policial. I quan ja estava a punt d’exclamar: per fi!, el realitzador va canviar de pla per enfocar l’escenari amb un que canta que es fa dir Bustamante. Bé, en fi. El que vull dir és que això de la Catalunya única és mentida. Em sembla perfecte que Justo Molinero voti Convergència (home, em sembla que ens surt una mica car, però perfecte). Em sembla ben caritativa la normalització lingüística. Però: 1) el cafè ja no dóna per més sucre. 2) Cada cop som menys un cafè massa dolç i cada cop som més un terròs de sucre una mica fosc. Algun dia potser Maragall ens acaba dient que allò també és cultura catalana i ho acaba convertint en banda sonora de l’Onze de Setembre. 3)Som una nació però hi ha dos tribus. I com que tant se’ns parla del benefici del mestissatge, de la barreja, del bilingüisme, de tantes i tantes coses que hi ha per descobrir (Adalucía sólo hay una: menys mal, perquè si n’hi hagués una altra no sé com la pagaríem) doncs vaig estar ben atent a les imatges de la tele per endinsar-me en tot aquesta orgia de profit que segons la propaganda socialista obtindria d’observar els seus clients i de barrejar-m’hi. El circ era grotesc i val més que ho diguem clar: si algun d’aquells homes sense samarreta i bevent cervesa, si alguna d’aquelles dones disfressades de no sé ben bé què fos ma mare o la meva filla em faria molta vergonya. A casa això no ho hem fet mai.


04/04/2006

L’home Benach

2 minuts · 373 paraules

Que cony demà, comencem avui. Ernest Benach és el president més jove que ha tingut mai el Parlament de Catalunya. La presidència del Parlament era fins ara un càrrec honorífic i avui representa el principi de la carrera política de la persona que l’ostenta. Ser el president més jove hi ha qui ho troba un mèrit, però també hi ha qui rebutja que a un que només té l’EGB li haguem donat el segon càrrec protocolari del país. Que hagi hagut d’aprendre moltes poques en poc temps hi ha qui ho troba valuós, però potser Barrera, Coll i Alentorn, Xicoy, Raventós o Rigol no van haver d’aprendre res tant precipitadament tantes perquè partien d’un nivell molt més solvent. Potser seria exigible aquest nivell molt més solvent per ser president del Parlament, o potser hauríem de considerar que només s’aprèn a fer de polític fent de polític, i que segur que l’home tornarà a casa amb un munt de coses per explicar. Benach ha anat creixent d’ençà que el van nomenar President. Tal com ell es regà d’interès per la política fent de xofer pel Carod, l’han regat a ell la coneixença dels procediments i de les formes. També ha crescut ell pròpiament, potser com a conseqüència de no tenir l’organisme acostumat a dinar de restaurant cada dia. Són coses que amb el temps el metabolisme acaba assimilant, però no deixa de ser entranyable veure com d’hermosos se’ns han anat posant els nouvinguts al dinar pagat. No sóc determinista i crec en la voluntat més que en els orígens i en superar-se més que en la resignació. Però una cosa és fer un gran esforç i obtenir una gran recompensa i l’altra anar-te’n a dormir jardiner i llevar-te l’endemà, per conjectures alienes al teu enteniment, president del Parlament. Vull dir que és encomiable que amb el fruit del teu talent hagis pogut pagar-te aquesta mariscada, però no he vist mai que una llagosta convertís en geni a ningú.


© Salvador Sostres 2018

Projecte desenvolupat a Sitelabs