6 minuts · 1165 paraules

Dos incidents en pocs dies em duen a creure que el meu amic Jordi Graupera està nostàlgic i que aviat tornarà a Barcelona. Per no crear falses expectatives en l’article deixo dit ara que encara no tinc els resultats de les enquestes sobre si arribarà a la majoria absoluta en les properes eleccions al Parlament de Catalunya.


16/01/2017

Bernat president

3 minuts · 664 paraules

Bernat Dedéu vol presidir La Casa, també coneguda com l’Ateneu. Podria ser l’Auditori o el Liceu. L’Ateneu està bé: el que vull dir és que si Catalunya realment vol fer un salt qualitatiu, si l’independentisme és i significa de veritat un progrés tècnic, intel•lectual i moral, ho començarem a veure en aquestes eleccions a l’Ateneu.


6 minuts · 1217 paraules

Agustí Colomines, a qui Déu va trinxar el peu perquè a primera vista li poguéssim intuir l’ànima trinxada, ha dit a Twitter que tots els amics de Lluís Prenafeta som uns corruptes, “almenys morals”.


3 minuts · 679 paraules

Gràcies al meu estimat amic, i quan dic “estimat amic” vull dir molt estimat amic Jordi Basté, un nadó malalt en perill de mort ha pogut ser traslladat des de Dublín fins a Barcelona a bord d’un avió medicalitzat pagat generosament pel RACC.


3 minuts · 568 paraules

Dijous baixant per Numància, just abans de creuar la Diagonal i quan ja s’havia fet fosc, vaig veure una noia no-res que duia un abric groc de punt. Anava en una d’aquestes bicicletes del Bícing. Era una noia petita i esquifida, amb la seva cara arrodonida de poca cosa, i sense cap interès, la pell blanca però d’una qualitat tan baixa que podia notar-se en la distància; i unes ulleres rodones que s’havien tornat tan tristes com els seus ulls, hasta en esto secretaria. I encabat el tallat de cabell curt i escalat de qui en una perruqueria mai no saps si és una clienta o l’esteticién. Noia de l’abric groc que tens la casa neta i endreçada, pagues al dia als teus impostos i no molestes mai els veïns amb la música massa alta. Els teus dies s’assemblen els uns als altres perquè no et passa mai res ni esperes mai res, i encara que no te n’adonis, perquè és per a tu un pensament de massa volada, et corca l’ànima viure sense el neguit de cap expectativa. Barril que ja no hi és va deixar escrit que la solitud no és estar sol sinó no tenir cap hora per esperar ningú.


7 minuts · 1496 paraules

And you run,
because life is too short
                                          SCORPIONS


3 minuts · 688 paraules

Fa anys al meu barri vam veure una noia passejant una cabreta com si fos un gos. La duia lligada amb la corretja. A la cabreta, amb les seves incipients banyetes. Te l’havies de mirar dues vegades, per adonar-te que era una cabra. Alguns nens s’hi acostaven per curiositat i per acaronar-la. En canvi els gossos la defugien, no la van confondre mai.


8 minuts · 1674 paraules

Franco ha estat el catalanista més important de tots els temps, potser només comparable amb el comte-duc o amb Felip V. Però jo crec que el Caudillo supera i amb mèrit els seus il•lustres predecessors i és incomprensible que amb la restitució de la Generalitat no li concedissin la primera Creu de Sant Jordi, encara que fos pòstuma.


3 minuts · 557 paraules

El pregó de La Mercè d’aquest noi pobre, s’ha assemblat massa a les cròniques del París gauche, brut i sòrdid, que tant abunden en la nostra literatura, com si per ser decent calgués ser una rata o demanar perdó. Pla recomanava: “inventi’s una malaltia”.


21/09/2016

Us ho vaig dir

6 minuts · 1225 paraules

Us vaig avisar el 2012, quan tenia més mèrit fer-ho. Érem a les beceroles del procés, però ja se le veia tota la impostura. Fora de la seva família, potser sóc la persona que conec millor el president Mas, i no només perquè les més tràgiques criatures són la meva especialitat, sinó perquè sóc l’únic que he jugat al seu costat sense viure a través d’ell de la menjadora del catalanisme. Si un dia ens trobéssim, ell i jo sols, en un carrer amb boira, no podria retreure’m res més que la meva llibertat. I això, d’entre els que alguna vegada hem mirat d’afavorir-lo, sóc l’únic que puc dir-ho. No et dec res, president, i per això puc dir-te que ets un frau, un frau malastruc, i un mentider. Puc dir-t’ho perquè minuciosament ho sé, i perquè de tot el que vaig fer perquè arribessis a president, no vaig voler-te cobrar mai res. Mira al teu voltant. Hi ha algú més que, com jo, no t’hagi posat cap preu? De veritat creus que amb culs llogats s’arriba a alguna banda?


1 minuts · 299 paraules

Catalunya Sí que es Pot diu que troba caríssim el programa que el meu amic Xavier Sala-i-Martin fa a TV3. A mi en canvi em semblen molt més cares les polítiques socials que no duen enlloc d’aquests populistes tercermundistes. Mig milió d’euros per 8 programes em sembla un cost raonable.


6 minuts · 1175 paraules

El que em diferencia de vosaltres és que jo tinc tota la informació del mal. Sé el catàleg complet de les formes del dolor. Vaig néixer amb l’espeleologia completa dels pous del patiment interioritzada. No és el meu dolor, però el conec. Ho sé tot, d’ell.


08/09/2016

Paperets, paperots

3 minuts · 698 paraules

Puntual el dia de l’estrena vaig anar al cinema a veure el Woody Allen i amb les entrades em van donar un val de descompte del 30 per cent si tornava a anar-hi abans de mig mes. Em vaig guardar el paperet a la butxaca sabent que no tornaria al cine abans de 15 dies, sabent encara més que me’n fotia el seu descompte de merda, i que en qualsevol cas m’oblidaria del val en aquell mateix instant.


6 minuts · 1261 paraules

El meu estimadíssim Jofre Llombart ha dit en una entrevista tres coses que expliquen minuciosament la mena de sort que tindrà el procés.


23/07/2016

El resum del món

3 minuts · 685 paraules

Ara fa dies que la meva dona s’havia instal•lat al mas dels meus sogres, molt a la vora d’on tenen l’empresa. Pocs minuts, menys de cinc en cotxe. És raonable que ho faci, perquè així no ha d’anar amunt i avall cada dia, i la nena es queda amb els avis i la gosseta, i té la piscina, i pot ajudar l’avi a regar les plantes i a collir mongetes a l’hort; i mentrestant mami pot anar-se’n treballar sense haver de fer quilòmetres.


2 minuts · 468 paraules

Convergència ja té el circ complet: una dona i un tullit regint el partit, i un homosexual que vol ser el candidat a l’alcaldia de Barcelona. I el president, camperolesc. Tots de poble. Tots de quota. Hem passat d’un moviment inspirat en un fort lideratge a una excursió per anar a berenar a la Font de la Matraca.


8 minuts · 1600 paraules

Convergència té ara mateix dues ànimes. Si esperen que una sigui l’ànima de dreta, o de centre dreta, ja els dic que no és el cas i que poden deixar en aquest punt de llegir l’article si no els interessa.


7 minuts · 1438 paraules

El meu amic Enric Vila ha publicat aquest article sobre les enquestes de La Vanguardia i les empreses a qui les encarrega. És un molt bon article, interessant per diferents conceptes, com tot el que escriu l’Enric.


29/03/2016

Mentre dorms

3 minuts · 638 paraules

En el capítol de coses que al principi semblen absurdes i al final no ho són que ser pare m’ha dut a fer, i a tenir ganes de fer, hi ha el posar a dormir la meva filla al “llitet de papis”, com ella en diu, i quedar-me allà, estirat al seu costat quan s’adorm, escrivint o llegint, o mirant una pel•lícula. Ara acabo de veure La casa Rússia.


17/03/2016

Esquerra i l’Obra

3 minuts · 648 paraules

Esquerra ha votat en favor de concertar escoles de l’Opus i em sembla molt bé perquè és una decisió madura, de partit que ha abandonat la sinistra adolescència i sap de què està parlant. El sionisme liberal d’Oriol Junqueras és també molt encertat, tot i que aquesta senda ja l’obrí a ERC Joan Puigcercós, que era el més de dreta de tots nosaltres.


© Salvador Sostres 2018

Projecte desenvolupat a Sitelabs