08/08/2018

Que no fa vacances, l’Antich?

3 minuts · 659 paraules

El Nacional li retreu a Sant Vila que faci vacances “amb el seu govern” a la presó. Al Nacional tampoc li sembla bé que l’exconseller faci vacances acompanyat d’uns nois.

Santi Vila va advertir els seus companys de Govern com acabarien si feien el què van fer, els va mirar de convèncer que no ho fessin i tot i així van preferir la gesticulació buida i frívola, que ells mateixos sabien que no tenien preparada, que actuar amb intel•ligència i amb honestedat, admetent que ni tenien estructures d’Estat ni prou voluntat política per defensar una nova república. I en fi, van fer el que van fer i els va passar el que el Santi Vila els va dir que els passaria.

Santi Vila, tot i no estar d’acord amb aquella bogeria, va romandre al costat dels seus companys fins el darrer instant, mirant-los d’apartar del seu destí tràgic. Estèril i tràgic. I per això haurà també d’assumir responsabilitats penals, per la solidaritat que fins l’últim moment va mostrar amb el Govern, relacionades amb un despropòsit que ell va ser l’únic que va mirar d’evitar.

Què ha fet, El Nacional, en canvi, que tantes lliçons de dignitat gosa donar? El Nacional és un pamflet que sense les subvencions del Govern no podria funcionar. El Nacional viu dels problemes de Catalunya, fomentant les actituds més estúpides, no perquè hi creguin ni perquè el seu director no vegi que són estúpides, sinó per seguir cobrant del Govern i de les empreses a les quals el Govern demana que paguin. Això és el que José Antich va aprendre a fer a La Vanguardia i és el que ara fa al Nacional, que és molt més un sistema de recaptació, al vell estil convergent, que qualsevol cosa que tingui a veure o que pugui comparar-se amb un diari.

Per tant, aquesta part del Govern que és a la presó, o desterrada, ha seguit les indicacions del Nacional i ha fet el que el Nacional li va dir que fes, a banda de donar-li impressionants sumes de diners.

I que no fa vacances, l’Antich, amb mig Govern a la presó? Que no fa vances el pollastre que signa la notícia, amb el sou que li paga el Govern que és a la presó? Com poden fer vacances, aquests nois, sabent que per seguir les seves estúpides proclames hi ha mig Govern fugat i l’altra meitat a Lledoners? Com poden fer vacances amb els diners d’un Govern “represaliat” en lloc de donar fins l’últim cèntim d’euro que han cobrat a la caixa de resistència de la causa que tant diuen estimar? On sou, soldats?

El problema de donar lliçons és quan vénen a reclamar-te-les. El Nacional hauria de publicar un llistat de les vacances dels seus redactors i un resum de la seva vida sexual, perquè als patriotes els quedés clar com i amb qui han d’organitzar el seu lleure si no volen ser considerats uns traïdors.

Cadascú és qui és i fa el que fa i em sembla molt bé. Però quan hi massa cinisme entre el que escrivim i el que som i fem, el ridícul és inevitable i la indignitat també. El pollastre que va signar la notícia mereixeria que expliquéssim d’on ve el seu sou i què fa amb la seva vida, a veure com se sent.

De tots els diaris de Catalunya -i consti l’excés d’incloure’l en aquest grup- El Nacional és el que més cínicament explota la ferida per arrambar fins l’últim euro. És una estratègia comercial com una altra. Però sent qui sou, i fent el que feu, jo crec que de vegades us valdria més callar.

© Salvador Sostres 2019

Projecte desenvolupat a Sitelabs